Kazaya karışan araç sahiplerinin ve diğer kişilerin hasar ve sağlık masraflarını karşılayan trafik sigortasını her motorlu taşıt sahibi yaptırmak zorundadır. Bu sigortayı yaptırmamanın ise kanunlar çerçevesinde bazı yaptırımları bulunur. Bu nedenle araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortası kaç yılda bir yapıldığını bilmesi gerekir.

Trafik Sigortası Nedir, Hangi Durumlarda Gereklidir?

Zorunlu trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde tüm motorlu araç sahiplerinin yaptırması gereken sigorta türüdür. Bu sigorta, trafikte gerçekleşen herhangi bir kaza nedeniyle diğer araçlarda hasar meydana geldiğinde ya da 3. kişilerin yaralanması durumunda sürücüleri güvence altına alır. Zorunlu trafik sigortası süresi boyunca sigorta şirketleri bu kazalarda oluşan maddi ve bedensel zararları poliçe kapsamına göre karşılamakla yükümlüdür. Trafik sigortası nedir? yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsin.

Trafik Sigortası Kaç Yılda Bir Yapılmalıdır?

“Trafik sigortası kaç yıllık?” sorusu birçok araç sahibinin merak bir konudur. Trafikte yaşanan bir kazada sürücülerin haklarını koruyan zorunlu trafik sigortası süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin sonunda sürücülerin sigortalarını yenilemeleri zorunludur.

Bununla birlikte, sigorta herhangi bir tarihte yapılabilir, sigorta zamanıyla ilgili kriterler sıfır ve 2. el araçlar için farklılık gösterir. Sıfır araçlar için satın alındıkları anda yaptırılması gereken zorunlu trafik sigortası, 2. el araçlarda ise noter satışından sonra 15 gün içinde yaptırılabilir. 2. el satışta eski ruhsat üzerine kayıtlı olan sigorta yeni sigortaya işlemez. Ancak, eski araç sahibinin sigortası varsa 15 gün süresince bu sigorta devam eder. Bu süre içinde yenilenmeyen sigorta için 2. el araç sahibine ceza kesilir ve araç trafikten men edilir.

Sigortası yapılmayan ya da belirtilen süre sonunda yenilenmeyen araçların trafiğe çıkması kanunen yasaktır. Bu yasağa uymayan sürücüler cezai yaptırımla karşılaşır. Özellikle çevirmeler ve rutin kontroller sırasında yetkililerin trafik sigortası bulunmayan araçları bağlama hakları bulunur. Bu durumda, sürücülerin araçlarını tekrar kullanmaları için prosedürlere göre hareket etmesi gerekir.

Yenilikler ve kampayanlarla ilgili e-posta alın
İçindekiler
İlgili Yazılar